Chodsky Pes

Wijk aan zee 037Ontstaan van het ras Chodsky Peschamook en Jo lynn 015

Het Chodsy Pes ras is al heel oud. De eerste bewijzen over het “Chodenvolk” – een volk uit het gebied Chodsko in Zuid-Bohemen – stammen uit het jaar 1325, toen koning Jan van Luxemburg op de troon zat.

De Choden waren een vrij volk. Zij hebben honderden jaren lang het voormalige Tsjechisch-Beierse grensgebied bewaakt en verdedigd met wapens, maar ook met trouwe honden, die hen overal heen begeleidden. Dit was hen in het jaar 1576 toegestaan door keizer Rudolf II. De honden van de Choden werden ook ingezet voor de bescherming van hun bazen en hun grond en wouden, en ze dienden ook als jacht- en waakhond. Deze honden stamden allemaal uit dorpen in Zuid-Bohemen. De fok ervan was in een paar families traditie geworden en veel van deze honden werden ook naar Beieren verkocht. De “Chodenhonden” waren honden met een evenwichtig karakter, krachtig, met een sterke gezondheid en een groot uithoudingsvermogen. Deze eigenschappen hebben hen tot trouwe en betrouwbare begeleiders van de Choden gemaakt.

In 1984 heeft Jan Findejs een artikel geschreven met de titel “Chodskypes” in het tijdschrift “Pes pritel clovek”. Daarin deed hij een oproep om hetzelfde soort honden te zoeken. Men heeft honden gevonden die er hetzelfde uitzagen als het oorspronkelijke ras, zoals dat in boeken beschreven werd en op afbeeldingen te zien was. Op basis van dit kleine aantal honden heeft men een nieuw, modern ras geregenereerd. Aan dit zeer moeilijke werk hebben vele dierenartsen en andere enthousiaste personen meegewerkt, onder hen ook Jan Findejs. Dit nieuwe hondenras werd naar het oorspronkelijke gebied van herkomst Chodsky Pes, d.w.z. Chodenhond, genoemd. Inmiddels heeft ook
de aanduiding Bohemian Shepherd (Boheemse Herder) zijn intrede gedaan.

Sinds 14 januari 1984 is het ras “Chodskypes” (= Chodenhond) als nationaal ras bij de CMKU (Tsjechische Kynologische Unie) erkend en de eerste honden werden in het stamboekregister opgenomen. Het eerste nest van 6 pups werd geboren op 20 oktober 1985 in de kennel “Na Barance” van de heer L. Hykel. In de daaropvolgende jaren werden enkele nesten geboren, die qua type zeer homogeen waren, wat een bevestiging was van de juistheid van de selectie. Aldus werd een kwalitatief goede en solide basis gelegd voor de fok en regeneratie van dit hondenras.

Tegen het jaar 2000, na 15 tot 16 jaar fokken, beschikte men over circa 1.000 honden, en waren er 5 lijnen in 5 generaties. In de periode 1984 – 2002 werden meer dan 1.500
nieuwe registraties opgenomen. Er zijn 200 geregistreerde dekteven.

Op 27 november 1991 werd de “Klu b pratel chodskeho psa” (Vereniging van Vrienden van de Chodenhond) opgericht en officëel geregistreerd. Tegelijkertijd werd dit ras in de categorie werkhonden erkend. Het ras is nog niet FCI erkend.Velen hebben inmiddels kunnen vaststellen, wat een geweldig ras de Chodsky Pes is  en hopelijk zullen velen het nog in de toekomst ontdekken!