Raskenmerken

Wandeling Kessel 042Raskenmerken van de Chodsky Pes

De Chodsky Pes is een middelgrote, herderachtige hond met de rechthoekige lichaamsbouw van het oorspronkelijke type. De schofthoogte van reuen is 52 to 56 cm en van teven 49 tot 53 cm. Het gewicht varieert van 16 tot 28 kilogram.

De Chodsky Pes is in het geheel minder extreem in de hoekingen en in de de ruglijn dan de moderne Duitse Herderhond. Hij is mogelijkerwijs een van de talrijke voorouders van de Duitse Herdershond en lijkt nog het meest op de Oudduitse Herdershond.

Hij heeft een lange vacht met rijke ondervacht. Daardoor is hij tegen weer en wind bestand. De lichaamsbouw is harmonieus; alle lichaamsdelen zijn zo in verhouding tot elkaar, dat hij in zijn totaalbeeld een compacte en atletische uitstraling heeft. Kenmerkend voor dit ras is de houding, de rechtopstaande , korte oren, de elegante nek- en halslijn, de mooie vacht en de relatief korte poten. Zijn bewegingen zijn licht en vrij.

Karakteristiek is ook de zwarte kleur met bruine aftekeningen (black and tan), volgens de standaard vooral boven de ogen, de wangen, onder de hals en bij de poten. Pas met 6 tot 7 maanden wordt duidelijk welke kleur de volwassen hond zal hebben, d.w.z. de tan kan variëren van wolfsgrauw, beige tot de roodachtig bruine brandkleur.