Kwaliteiten

zandverstuiving doornspijk 006Kwaliteiten van de Chodsky Pes

Hij presteert goed in veelzijdige behendigheidsproeven, zowel nationaal en internationaal, als ook bij de inzet als verdedigingshond, en als bergings- en reddingshond na aardbevingen en lawines. Een van de onvergetelijkste werkgebieden
van de laatste jaren was New York, waar Chodsky Pes zijn ingezet om mensen onder het puin van het ingestorte World Trade Center op te sporen en te bergen. Het ras munt uit in speurwerk en is zeer succesvol in behendigheid.

In vergelijking met andere gebruikshonden is de Chodsky Pes circa 10 tot 15 cm kleiner en 10 tot 15 kg lichter, wat vele kynologen en hondenbezitters toejuichen, niet alleen vanwege de lichtere handling en de geringere voedingsbehoefte: het is ook een voordeel voor de Chodsky Pes als geleidehond, en als gezinshond, voor jong en oud. Door zijn krachtige gestel, en door zijn lange vacht en de dichte ondervacht, kan dit hondenras ijzige kou en langdurige regen trotseren, als ook zeer hoge temperaturen verdragen. De verharing voltrekt zich in korte tijd, en de wekelijks vachtverzorging blijft beperkt tot het 1 à 2 maal doorkammen met een groftandige kam of borstel.

Het houden van de Chodsky Pes, Chodenhond of Bohemian Sheperd kan algemeen als probleemloos aangemerkt worden. Zelfs wanneer zij in een roedel met verschillende rassen gehouden worden, zal de Chodsky Pes zich zelden angstig of dominant tonen: hij geeft er de voorkeur aan zich als zelfbewuste en kameraadschappelijke hond te gedragen.